maanantai 5. lokakuuta 2015

Meidän talo ja tilukset

Tämä iso ja ihana pytinki, jossa majailemme, on nähnyt elämää jo reilun vuosisadan verran. Talon hirsi on historiankirjojen mukaan uitettu aikoinaan Karjalasta ja pistetty tällä paikalla pystyyn 1909. Alun perin talo on ollut noin kaksi kolmasosaa pienempi nykyisestä. Uusin siipi taloon rakennettiin muutamia vuosia alkuperäisen jälkeen.  Meidän asunto sijaitsee todennäköisesti juuri näiden kahden puolen keskellä (tai näin ollaan asunnon tasoerojen ynnämuiden salaperäisten vihjeiden perusteella pähkäilty). Voidaan siis puhua asunnon uudesta ja vanhasta siivestä uskottavasti (??) Not.

Talo on rakennettu alunperin Helsingin vesilaitoksen koneenhoitajalle ja lisäsiipi kemistinapulaista varten. Arkkitehtina on toiminut Karl Hård af Segerstad, jonka kynästä ovat syntyneet myös mm. Kallion kirjasto ja Hakaniemen kauppahalli. Pinkin puutalon lisäksi samasta pihapiiristä löytyy myös punatiilinen asuinrakennus (vanha ylikonemestarin ja koneenhoitajan talo), sekä pihasauna. Talo ja pihapiiri löytyvät myös Vanhastakaupungista kertovalta Kellomäen kerrokset-sivulta TÄÄLLÄ. Samalta sivulta olen myös itse kerännyt osan edellämainituista tiedoistani. 

Minulta on pyydetty talosta kuvia Blogiin ja olen niitä luvannut laittaakin, joten tässä niitä tulisi muutama olkaa hyvät.

Talovanhus sai kesällä aivan uudenkarhean peltikaton. Pari vuotta sen täytyy kuulemma patinoitua auringossa, ennen kuin se voidaan maalata alkuperäiseen väriinsä, mustaan.


Tässä on meidän omat pihaportaat. 

Remonttien jäljiltä pihalla on vielä jotain random-sälää. Eiköhän ensi kesäksi saada kuntoon?

Tyylisuunta talossa on Myöhäis Jugend. Pientä koristeellisuutta mutta ei ylitsevuotavaa krumeluuria.
Talossa oli rähjääntyneen katon lisäksi joitain kostausvauriokohtia, jotka korjattiin. Tilkkutäkkimäinen ulkonäkö johtuu siitä. Julkisivua päästään laittamaan kuntoon tuonnempana. Seuraavaksi tulisi ikkunaremppa. 

Tällainen kaunokki tämä talo siis on. Mitä pidätte? Itse kuvittelen pytingin korjausten jälkeiseen tilaan, mustalla katolla ja ehyellä maalipinnalla. Tästä tulee varmasti aivan super kaunis! 

4 kommenttia:

Tuulentuvan Saara kirjoitti...

Kaunis on talo nytkin. Ihana. Ymmärrän hyvin miksi olette lähteneet projektiin mukaan. Puuhaa projektissa varmaan riittää, mutta on se kyllä hienoa seuratakin, kun talo herää uuteen elämään.

mmuikku kirjoitti...

Kiitos Saara kivasta kommentistasi! Voisin kuvitella, että tää on just sellainen kohde, jossa puuha ei tekemällä lopu. :) Isot korjausurakat tietenkin tulevat aikanaan valmiiksi mutta muuta hommaa ja puuhastelua riittää niin kauan, kuin vaan jaksaa tehdä. On mahtavaa tosiaan seurata, kun rakennus askel askeleelta korjaantuu ja palaa entiseen loistoonsa.

Lottariina\Paperiruusupuu kirjoitti...

Soma on talo!

mmuikku kirjoitti...

Voi kiitoksia! :)