tiistai 16. helmikuuta 2016

DIY Ryijy

Kuten Olohuoneen uudet seinäkoristeet -postauksessa totesin: Otin eräänä päivänä kasan lankaa ynnämuita oheistuotteita omiin kätösiini ja valmistin ryijyn - Lause, jota en ikimaailmassa uskonut sanovani, not in a million years. Olen nimittäin lapsuudessa saanut vakavan yliannostuksen massiivisista ryijyistä. Seinäkoristeet toki ovat monen mieleen ja todella arvokkaita mutta minusta ne eivät ole saaneet kannattajaansa. KUNNES! Eräänä päivänä näin kuvia kauniista lankaryijyistä. En tiedä voiko tätä seinäkoristetta oikeaoppisesti kutsua varsinaiseksi ryijyksi sen erilaisen valmistustekniikan takia mutta kutsunpa nyt kuitenkin.

Sain vision hieman epäsymmetrisestä, tummasta ja vähän jopa unisiepparimaisesta seinäkoristeesta ja lopputulos on kovasti visioni kaltainen. Vaaleanpunaiset puuhelmet tulivat vielä plussana koristeeksi.

Ryijy


Näitä käytin ryijyn valmistuksessa:

- Novitan Kaisla-lankaa: 3 kerää mustaa ja 1 kerä luonnonvalkoista
- Ohut puurima (itse hommasin lyhyen kukkakepin ja sahasin terävän pään pois)
- Rautalankaa
- Puuhelmet
- Sakset
- Sivuleikkurit
- Hiomapaperia

Näin valmistin ryijyn:

Aluksi leikkasin langat sopivan mittaisiksi (about 1 m) pätkiksi, sahasin riman oikean mittaiseksi ja viimeistelin hiomalla sahatun pään sileäksi. Tämän jälkeen aloin tehdä ryijyn ensimmäistä (alinta) kerrosta. Solmin langat riman ympärille muutaman erivärisen langan nipuissa leivonpää-solmutekniikalla (nimi googletettu) eriväristen lankojen suhdetta vaihdellen. Yritin tehdä mahdollisimman tiivin rivistön napakoilla solmuilla.

Ensimmäiseen rivin valmistuttua päätin tehdä päälle vielä toisen rivin. Sitä varten leikkasin rautalangasta sopivan mittaisen pätkän ja solmin sen alemman lankakerroksen päästä päähän, rimaan kiinni. Laitoin rautalangan suhteellisen tiukalle, kuitenkin niin, että lankoja saa siihen solmittua. Toiseen riviin solmin ainoastaan mustalla langalla, samalla tekniikalla kuin ensimmäisen. Lopuksi kiinnitin rautalangan muutamasta kohdasta tiukasti rimaan kiinni ryijyn omilla langoilla solmimalla.

Kun molemmat rivit oli solmittu, letitin langoista ripustusnarun ja leikkasin helminauhoista koristeet mukaan. Lopuksi saksin langat haluamaani muotoon kerros kerrallaan. Ja that's it.

Valmistuksessa käytin Novitan Kaisla-lankaa. Helmet löytyivät Prisman koruosastolta helminauhasta. 
Langan pätkiminen puolivälissä

Lankojen kiinnitysvaiheessa kieputin pätkät kepin ja rautalangan ympärille

Ja tässä vielä lopputulos komeilee.
Olen tosi tyytyväinen lopputulokseen ja voin suositella vastaavaa askarteluprojektia kaikille käsillä tekijölle. Oli varsin terapeuttista puuhaa ja helppo toteuttaa.

Aurinkoista alkanutta viikkoa kaikille!

6 kommenttia:

Tuija kirjoitti...

Kiva :)

Jilli/Big Mama's Home kirjoitti...

Onpas hyvännäköinen. Itse en ole myöskään niiden perinteisten ryjyjen ystävä. Minulle tulee niistä mieleen oma mummola, jossa niitä tuntui olevan lähes joka seinällä. Tuo on kuitenkin kiva ja omaperäinen vaihtoehto. Katsotaan, jos joskus innostuisi itsekkin askartelemaan.

Muusa/Muusan elokuu kirjoitti...

Tosi hieno! Mullakin on ollut jotain tuollaista suunnitteilla. Sitä ennen pitäisi saada valmiiksi yksi unisiepparityyppinen ratkaisu, joka sekin on ollut tekeillä ehkä noin puoli vuotta... Enivei, seuraan instagramissa tällaista modernien ryijyjen valmistajaa kuin @brosha_me, sillä on muutamia aika upeita tekeleitä. Kannattaa käydä inspiroitumassa. :)

mmuikku kirjoitti...

Jee! Kiitos! :)

mmuikku kirjoitti...

Mahtavan kiva kommentti! Kiitos. :) Jos tekele miellyttää silmää, kannattaa prokkis napata itselleenkin. Sulta käy varmaan käden käänteessä, kun mullekin tämä oli niin helppo projekti.

mmuikku kirjoitti...

Hei Wau! Kiitti vinkistä. Käyttäjän tililtä löytyy todella upeita töitä. Olihan se laitettava seuraukseen. Ja jään innolla odottamaan tulevia projektejasi. :) Ja kiitos kivasta kommentista. Ihanaa viikonloppua.